Katalog
Celotna ponudba
Ponudba za odrasle
Ponudba za mladino
Ponudba za pionirje
Ponudba za cicibane
 
Novitete
 
Najbolj brane
Poredni dekleti
Noro zaljubljena
Zmaga srca
Zmota
Ljubezen ni le beseda
Ljubezen z neznanko
Noč in megla
Grenko spoznanje
Ljubosumje ne umre
Miškin rdeči nosek
Ukradena redovalnica
Sobotna punca
Zdomci med brati
 
Brezplačne e-knjige
e-knjiga.si Novo okno
 
 

Geniji
Motiv


Naslovnica
Prelistaj knjigo Prelistaj knjigo


Več avtorjev
Geniji


ISBN 978-961-6576-07-0
15×23 cm, 240 strani, trda vezava


Založba Genija je domislila izjemno zanimiv projekt o izidu kratkoprozne zbirke za mladostnike, ki bi jo napisali različni uveljavljeni mladinski pisatelji. Izbrani avtorji so bili povabljeni, da napišejo oziroma pošljejo še neobjavljeno kratkoprozno besedilo, tako so v knjigi Geniji zbrana besedila enajstih sodobnih slovenskih mladinskih prozaistov. Ciljna bralska publika so najstniki v višjih razredih osnovne šole, kjer tovrstne proze primanjkuje oziroma je skorajda ni.

V zbirki se predstavijo avtorji:

Mate Dolenc
Goran Gluvić
Tatjana Kokalj
Marko Kravos
Marjana Moškrič
Bogdan Novak
Maja Novak
Tone Partljič
Slavko Pregl
Janja Vidmar
Dim Zupan

Gre za na Slovenskem uveljavljene mladinske avtorje, ki so se že dokazali tudi v pisanju kratke proze ali drugih proznih književnih vrst za mladino.
Avtorji so imeli svobodno izbiro književne perspektive, kar pomeni, da so lahko besedila fantastična ali realistična. V večini primerov nastaja za najstnike realistična proza, v kateri so glavni literarni liki stari toliko kot bralci tovrstne literature. Mesto je običajnejši milje, saj večina mladostnikov živi v mestnem okolju, zato je zanje idiličnost ruralnega okolja skoraj nedosegljiva. Svet mladostnikov je svet računalnikov, elektronskih medijev, prevoznih sredstev, onesnaženega okolja, nedružabnih in zgolj nujnih socialnih stikov, stisk, ki izvirajo iz odraščanja samega. Mladostnik se prepira s svetom in s samim seboj, je upornik, čeprav ne pozna svojega cilja. Težave odraščanja so v kratki prozi še posebej zgoščeno opisane, ni manj pomembnih motivov, temveč gre za koncentracijo usodnih dogodkov. Kratka proza ima v slovenski mladinski književnosti pet izstopajočih žanrov, vsi se pojavljajo tudi v Genijih, in sicer: spominsko kratko prozo, doživljajsko kratko prozo, ljubezensko kratko prozo, sodialno-psihološko kratko prozo in fantastično kratko prozo. Tema posamezne zgodbe je bila tudi osnovni kriterij razvrščanja zgodb, v okviru posameznega žanra pa so avtorji razvrščeni glede na letnico njihovega rojstva. In zakaj naslov Geniji? Naslov antologije sodobne slovenske mladinske kratke proze nikakor nima zgolj enoznačnega pomena, saj pomeni mladostnike, ki berejo, pomeni tudi pisatelje, ki so napisali knjigo zanje, pomeni založbo, ki je knjigo izdala.

Izr. prof. dr. Dragica Haramija

Cena: 23.79 Dodaj u košarico
Nazaj Na vrhNaročite po e-pošti
PLAČILO PO PREDRAČUNU.
Sumbol: Razprodano = ni na zalogi